's-Gravenzande

‘s-Gravenzande wordt ook wel de stad aan zee genoemd. Een stad is ‘s-Gravenzande niet volgens Westlandse begrippen, echter behoort het in de Gemeente Westland wel tot een van de grotere dorpen. Het dorp word ook wel het ‘Breeje Durp’ genoemd onder de Westlanders. Met ruim 20.000 inwoners mag het wel een stad genoemd worden en is het ook een van de grootste nederzettingen.

Geschiedenis ‘s-Gravenzande

‘s-Gravenzande is de enige plaats in de gehele gemeente Westland die in 1246 officieel stadsrechten heeft gekregen van Graaf willem II van Holland, die graag hier verbleef. Door deze graaf is de naam ‘s-Gravenzande ontstaan. Het gravendeel is een deel waar de stad zijn naam te danken heeft. Het andere deel namelijk zande, is iets minder bekend. Zande verwijst naar Maasmonding welke verzand is, en waarop het stadje ontstaan is.

Het dorp is ook wel een marktplaats, er zijn verschillende pleinen, waaronder het Marktplein en het Graaf Florisplein ook zijn er meerdere kerken, zoals de Dorpskerk aan de Langestraat, de Christelijke Gereformeerde kerk aan de Monsterseweg en de Hersteld hervormde gemeente aan de Naaldwijkseweg, deze bevinden zich allemaal in de dorpskern.

In dit dorp staan vrij veel oude woningen, welke erg goed bewaard zijn, vooral veel goedbewaarde kleine villa’s, veel woningen voorzien van glas-in-lood en geglazuurde stenen of dakpannen. Deze oudere woningen staan vooral in de hechte dorpskern van ‘s-Gravenzande.

Recreatie ‘s-Gravenzande

Het dorp ligt direct achter het strand. Er zijn verschillende strandpaviljoens aanwezig bij de strandopgang met een ruime mogelijkheid om de auto te parkeren. En als een van de weinige dorpen aan de kust, heeft ‘s-Gravenzande zijn eigen strandpark waar verschillende recreatiewoningen te huur zijn pal achter de duinen. Dichterbij kom je niet! Verder zijn er verschillende sportscholen aanwezig, drie voetbalverenigingen, een tennisvereniging, golfclub en een zwembad; voor ieder wat wils.

Bezienswaardigheden ‘s-Gravenzande

De leukste plek is toch wel het marktplein met zijn gezellige terrassen, en als het markt is met zijn gezelligheid en leuke kraampjes. Je merkt gelijk dat als je daar rond loopt nieuw en oud elkaar heel goed af kunnen wisselen. Het marktplein en de kerken zijn oude elementen uit een rijk verleden. Echter heeft ‘s-Gravenzande ook een heel nieuw mooi winkelcentrum gekregen wat goed past in de vernieuwing van het dorp.

Ook wonen in ‘s-Gravenzande?

Neem vrijblijvend contact op met Olsthoorn Makelaars als u meer informatie wilt over de woonmogelijkheden van ‘s-Gravenzande en omgeving. Dit gebied kenmerkt zich door veel oude huizen, maar ook heel veel nieuwbouwprojecten die helemaal reiken tot aan Monster en Naaldwijk. U kunt ook direct ons woningaanbod bekijken. Hebben we geen geschikt aanbod? We helpen u graag verder met een persoonlijk zoekprofiel.

 

 

Plaatsinformatie
44.092

Woningen

104.960

Inwoners

0%

Koopwoningen

0%

Huurwoningen

Leeftijdsopbouw Westland Landelijk
100%

0-14 jaar

15-24 jaar

25-44 jaar

45-64 jaar

65+ jaar

Huishoudens Samenstelling (%)

Westland tov. Landelijk

Eenpersoons
31
36
Meerpersoons
31
29
Meerpersoons met kinderen
38
34
Werk en inkomen

Werk, inkomen en uitkeringen in Westland tov. Landelijk

Betaald werk
0
12.9 mln.
Uitkeringen
0
1.6 mln.
Gemiddeld inkomen
0
30.000
Waarde

Gemiddelde WOZ-waarde in Westland tov. Landelijk

€ 0
€ 206.000
Bron: CBS
Kaart
1/1
Aanbod
Openbaar vervoer
Voorzieningen
Scholen
Woningen in 's-Gravenzande

Er is 1 koopwoning gevonden in 's-Gravenzande

Verkochte en verhuurde woningen in 's-Gravenzande

Er zijn 2 verkochte koopwoningen gevonden in