Rijswijk

Rijswijk is één van de meeste groene gemeentes in Nederland en ligt tussen de twee steden Den Haag en Delft in. Deze twee punten maken de stad aantrekkelijk om te wonen. Daarnaast is het ook een kleine gemeente gebleven met circa 50.000 inwoners.

 

Rijswijk door de tijd heen

De geschiedenis leidt terug tot de Nieuwe Steentijd. Rond 3700 jaar voor Christus liep hier nog de kustlijn van Nederland. De verschuiving van die kustlijn naar het westen bood de mens echter de mogelijkheid zich te vestigen op de oudste strandwal van Nederland. Vanaf die eerste bewoning tot in de Romeinse tijd is het gebied bewoond geweest. Maar met het vertrek van de Romeinen vertrokken de meeste bewoners.

De nabijheid van Den Haag, Delft en Leiden gaf Rijswijk vanaf de late Middeleeuwen opnieuw de kans zich te ontwikkelen. Vanuit bijvoorbeeld Den Haag, dat steeds meer een bestuurscentrum werd, kwamen de rijken waaronder ook de Oranjes, die er hun buitenplaatsen bouwden. Wel bleef tot het einde van de negentiende eeuw het landelijke karakter behouden.

De tram die volgde op de komst van de trein zorgde eind negentiende eeuw voor goede verbindingen met Den Haag en Delft. Dit leidde tot een groei van het aantal inwoners. Maar de crisis van de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog riepen de ontwikkeling van Rijswijk een halt toe. Wel werd in de jaren dertig nog vliegveld Ypenburg gebouwd. Dit vliegveld speelde in de oorlog als militair vliegveld een belangrijke rol.

Rijswijk, bang voor annexatie door Den Haag, bouwde na de oorlog veel nieuwe woonwijken. Helaas leidde deze bouwwoede van burgemeester Bogaardt tot de sloop van veel verwaarloosde buitenplaatsen. Maar aan de andere kant hechtte deze burgemeester wel veel waarde aan groen wat we in de stad nog steeds terugzien. Verder liet hij winkelcentra bouwen waaronder Winkelcentrum In de Bogaard en zorgde hij voor vele sportvoorzieningen. Helaas kon Rijswijk annexatie door Den Haag niet volledig tegenhouden. In 1998 startte de stad op het voormalige vliegveld Ypenburg de bouw van een woonwijk, maar verloor deze in 2002 aan Den Haag.

In 2013 is de eerste paal geslagen voor de eerste woning in de nieuwe duurzame woonwijk Rijswijk Buiten. In de woonwijk gelegen tussen het centrum van Rijswijk en Delft worden in totaal 3400 nieuwe huizen gebouw.

Naast de duurzame woonwijk zijn er tal van ontwikkelingen in de gemeente, van investeringen in openbare ruimtes tot transformatie van een kantoorpanden. Zo wordt het kantoorpand dat jarenlang bekend stond als het voormalige ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en daarna intrek had van het hoofdkantoor van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers mogelijk getransformeerd in een appartementencomplex.

 

Voorzieningen en recreatie

Natuurlijk kent een stad die zo dichtbij Den Haag en Delft ligt genoeg voorzieningen, doordat de grenzen van Rijswijk op veel plekken naadloos in de twee andere steden overlopen. U kunt hiervoor dan ook vaak naar deze steden uitwijken. Rijswijk heeft echter zelf ook genoeg te bieden aan scholen, sport, winkels, theater en meer. Hier heeft in de jaren na de oorlog vooral burgemeester Bogaardt voor gezorgd. Hij hechtte veel waarde aan een gezonde en ontwikkelde bevolking. Zo is de stad mooi groen door de vele lindebomen en rozenstruiken en kent het twee grote stadsparken.

Diezelfde burgemeester realiseerde ook twee winkelcentra: het grotendeels overdekte centrum In de Bogaard met ruim 150 winkels en het centrum in Oud-Rijswijk rond de Oude Kerk en de Herenstraat. Dit laatste centrum is door de sfeer van oude monumentale panden ook erg gezellig en heeft de nodige horeca. In beide centra vindt wekelijks een markt plaats. Op donderdag is dit In de Bogaard en op zaterdag in Oud-Rijswijk.

Een mooie bezienswaardigheid om nog even te noemen is het oude stadhuis aan de Generaal Spoorlaan. Architect van Buijtenen heeft dit ontworpen. Sinds het niet langer de functie van stadhuis vervuld wordt het regelmatig gebruikt in Nederlandse film en series, maar de stad overweegt om het opnieuw in gebruik te nemen als stadhuis.

De huidige burgemeester wil het imago van Rijswijk nog eens extra opfrissen. Het moet het centrum worden van toegepaste technologie. Zo worden er nu bijvoorbeeld verkeersborden van bamboe getest. Rijswijk hoopt door bedrijven en universiteiten de ruimte te bieden om nieuwe technologieën te testen ook nieuwe bedrijven naar de stad te trekken en de stad hierdoor nog aantrekkelijker te maken.

 

Ook wonen in Rijswijk?

Lijkt Rijswijk u een mooie plaats om te wonen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Olsthoorn Makelaars voor meer informatie over de woonmogelijkheden in Rijswijk en omgeving. U kunt ook direct ons woningaanbod in Rijswijk bekijken op de website.

Hebben we geen geschikt aanbod voor u? Natuurlijk kunt u ook dan contact met ons opnemen om alsnog uw droomwoning te vinden. Samen met u kunnen onze specialisten een zoekprofiel opstellen van uw woonwensen en u zo begeleiden naar uw droomwoning. Heeft u deze gevonden? Dan helpen wij u ook graag bij de aankoop van deze woning.

 

Plaatsinformatie
25.012

Woningen

49.328

Inwoners

0%

Koopwoningen

0%

Huurwoningen

Leeftijdsopbouw Rijswijk Landelijk
100%

0-14 jaar

15-24 jaar

25-44 jaar

45-64 jaar

65+ jaar

Huishoudens Samenstelling (%)

Rijswijk tov. Landelijk

Eenpersoons
44
36
Meerpersoons
28
29
Meerpersoons met kinderen
28
34
Werk en inkomen

Werk, inkomen en uitkeringen in Rijswijk tov. Landelijk

Betaald werk
0
12.9 mln.
Uitkeringen
0
1.6 mln.
Gemiddeld inkomen
0
30.000
Waarde

Gemiddelde WOZ-waarde in Rijswijk tov. Landelijk

€ 0
€ 206.000
Bron: CBS
Kaart
1/1
Aanbod
Openbaar vervoer
Voorzieningen
Scholen
Woningen in Rijswijk

Er zijn 7 koopwoningen gevonden in Rijswijk

Nieuwbouw Rijswijk

Er zijn 11 nieuwbouwprojecten gevonden in Rijswijk

Aanbod per type in Rijswijk
Verkochte en verhuurde woningen in Rijswijk

Er zijn 96 verkochte koopwoningen gevonden in