Wetsvoorstel: overdrachtsbelasting vervalt vanaf 2021

Starters op de woningmarkt, en iedereen onder de 35 jaar die een woning koopt: er is goed nieuws! Er ligt een wetsvoorstel om de overdrachtsbelasting vanaf 2021 eenmalig te laten vervallen. En dat scheelt aanzienlijk.

Overdrachtsbelasting? 

Wie een bestaande woning koopt, betaalt overdrachtsbelasting bij de overdracht van het huis. Normaalgesproken is dit 2% van de koopsom. Bij een woning van 350.000 euro, zou de overdrachtsbelasting dus 7000 euro zijn. Als de overdrachtsbelasting vanaf 2021 eenmalig komt te vervallen scheelt dit dan ook een behoorlijk bedrag.

Niet alleen mensen die hun eerste huis kopen kunnen van deze vrijstelling gebruik maken. Het geldt ook voor iedereen die onder de 35 jaar is, en die voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Leeftijd tussen de 18 en 35 jaar.
  • Sleuteloverdracht na 31 december 2020.
  • Er is niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling.
  • U gaat zelf de woning bewonen.

Moet ik wachten tot 2021, met het kopen van een woning?
Nee dat hoeft niet. Maar wie gebruik wil maken van de vrijstelling, moet wel de overdracht van het nieuwe huis plannen in 2021. Hier kunnen afspraken over gemaakt worden met de verkoper.

En als mijn partner ouder is dan 35 jaar?
Ook dan is het mogelijk om te profiteren van het voordeel. Als jullie beiden 50% eigenaar worden van de nieuwe woning, dan betaalt u over uw deel van de koopsom geen 2% overdrachtsbelasting, maar uw partner over zijn of haar deel wel. U komt dan dus niet in aanmerking voor de hele vrijstelling, maar wel voor een gedeelte.

Ik heb net een woning gekocht, maar de oplevering is eind 2020.
Helaas is het dan niet mogelijk om in aanmerking te komen voor de vrijstelling. Wellicht is het mogelijk om in overleg met de verkopers de oplevering in 2021 plaats te laten vinden. De makelaar kan hierin begeleiden.

Implementatie wetsvoorstel
De Wet differentiatie overdrachtsbelasting is op dit moment nog een wetsvoorstel. Het voorstel wordt binnenkort in de Tweede Kamer behandeld. Hoewel de verwachting is dat het voorstel zal worden aangenomen, is het vanaf dat moment duidelijk hoe de definitieve regeling er precies uit komt te zien.

Meer weten? We helpen u graag! Neem contact met ons op.