Beste gebruiker, uw browser is verouderd. Voor de beste ervaring raden we u aan om altijd de nieuwste versie van een browser te gebruiken. U gebruikt versie . De laatste versie is . Klik hier om te updaten

Beste gebruiker, uw browser is verouderd en/of niet ondersteund. Voor de beste ervaring raden we u aan om bijvoorbeeld Safari, Chrome, Firefox of Edge te gebruiken als browser.

Nieuwbouw vs. bestaande bouw

U heeft de beslissing genomen; u gaat op zoek naar een nieuw (t)huis. Naast de verschillende keuzes zoals de plaats waar u wilt wonen en het aantal kamers dat u minimaal wilt hebben in een nieuw huis, speelt er nog een belangrijke zaak mee in de zoektocht naar een nieuw huis. Gaat u voor een bestaande- of nieuwbouwwoning?

Bij het maken van deze keuze, wilt u niets over het hoofd zien. Wij helpen u graag!

Nieuwbouw vs. Bestaande bouw

Een nieuwbouwwoning koopt u vanaf een tekening; hiermee heeft u veel invloed op de indeling van de woning.
U kunt grotendeels zelf bepalen naar welke keuken, badkamer en tuin uw keuze uitgaat.
Een bestaande woning kunt u middels een bezichtiging in het echt bekijken, zo heeft u gelijk een goede indruk van hoe de woning er van binnen van buiten uitziet.

Een nieuwbouwwoning heeft een vaste ‘vrij op naam’-prijs. Dit betekent dat u vooraf weet wat de woning kost.
Bij een bestaande woning is er sprake van een ‘vraagprijs’, waarbij de woning ‘kosten koper’ wordt gekocht.

De overdrachtsbelasting kan ook een rol spelen bij uw keuze om voor een nieuwbouw- of bestaande woning te gaan. Bij een bestaande woning betaal je namelijk 2 % van de koopsom aan overdrachtsbelasting.
Bij nieuwbouw hoeft u deze belasting in veel gevallen niet te betalen, omdat deze al in de koopprijs is verwerkt.

Bij een bestaande woning wordt er én koopovereenkomst getekend, bij een nieuwbouwwoning bestaat dit uit twee delen: één voor de grond en één aannemingsovereenkomst voor het huis.
De kosten worden niet in één keer betaald, maar in delen.

De bouw van een nieuwbouwwoning neemt een langere periode in beslag dan bij een reeds bestaande woning.
Tijdens de bouwperiode zijn er wel al kosten voor een hypotheek en dient u een keuze te maken voor welk meerwerk u gaat.

De oplevering van een nieuwbouwwoning vindt in overleg met de verkoper plaats; u weet dus precies wanneer u kunt verhuizen.
Een nieuwbouwhuis moet nog worden gebouwd, waardoor de oplevering soms iets eerder of later is dan gepland.

Wilt u een woning kopen en twijfelt u nog steeds wat voor u de beste keuze is? Onze vastgoedspecialisten zijn dagelijks bezig met het verkopen, aankopen en taxeren van bestaande woningen en nieuwbouwwoningen en weten precies wat er speelt. Die kennis zetten wij graag voor u in.
Neem gerust contact met ons op!