Makelaars helpen mee de Vruchtenbuurt te verduurzamen

Makelaars Vruchtenbuurt gaan voor duurzame warmte!
Het bewonersinitiatief Warm in de Wijk heeft als doel #vangaslos te gaan en over te stappen naar een netwerk van duurzame warmte in de Vruchtenbuurt. Dit project is onderdeel van het Nieuw Haags Energieakkoord, dat in 2018 wordt gesloten tussen de verschillende stakeholders.


Duurzame warmte in de Vruchtenbuurt

In de Vruchtenbuurt in Den Haag zijn bewoners bezig met de ontwikkeling van een eigen duurzaam warmtenet; Warm in de Wijk. Warm in de Wijk wil bijdragen aan CO2-reductie en de klimaatdoelstellingen van de gemeente. Het is een ambitieus doel: de Vruchtenbuurt is een jaren dertig wijk met karakteristieke oude huizen die allemaal ‘individueel verketeld’ zijn. Ook zijn het bijna allemaal koopwoningen in particulier bezit. De leden van Warm in de Wijk zien het als een uitdaging en zijn op zoek naar mogelijkheden om een collectief warmtenet te realiseren: bewoners worden geïnformeerd, er is een warmtecoöperatie in oprichting, plannen worden gemaakt voor een (tijdelijke) duurzame warmtebron etc. Warm in de Wijk wordt hierin ondersteund door o.a. de gemeente, provincie en netbeheerder Alliander DGO.

Makelaars doen mee

Makelaars belangrijke schakel: zij zien (potentiële) nieuwe bewoners van de Vruchtenbuurt als eerste. De makelaars in de wijk, Belderbos NVM Makelaars, Ton Bos Makelaardij, W.F. Klap Makelaardij, Lex van Leeuwen NVM Makelaars en Olsthoorn Makelaars, zijn enthousiast over initiatief. Ze onderstrepen dat zij het ‘een warm hart’ toedragen en spreken ze af duurzame warmte waar mogelijk te stimuleren. In het convenant dat de makelaars op dinsdag 9 januari ondertekenen, geven zij aan hoe ze dat doen.

Het convenant houdt het volgende in:

 • Onderschrijven de ambitie van de bewoners om toe te werken naar een aardgasloze Vruchtenbuurt;
 • Dragen het initiatief ‘Warm in de Wijk’ een warm hart toe;
 • Ondersteunen waar mogelijk bij de realisatie hiervan door onder andere:
  • Onze klanten op de mogelijkheid tot (toekomstige) aansluiting te wijzen;
  • Huidige en nieuwe bewoners te informeren over mogelijke toetreding tot de warmtecoöperatie;
  • Klanten met verbouwingsplannen adviseren om rekening te houden met het toekomstige warmtenet of een tijdelijke voorziening te plaatsen (bijvoorbeeld een lease-CV-ketel)
  • Ook wij stappen zelf met ons kantoor over op het duurzame warmtenet zodra dit beschikbaar is.