Beste gebruiker, uw browser is verouderd. Voor de beste ervaring raden we u aan om altijd de nieuwste versie van een browser te gebruiken. U gebruikt versie . De laatste versie is . Klik hier om te updaten

Beste gebruiker, uw browser is verouderd en/of niet ondersteund. Voor de beste ervaring raden we u aan om bijvoorbeeld Safari, Chrome, Firefox of Edge te gebruiken als browser.

Kwartaalcijfer nieuwbouw 2018 – 4

Code rood voor nieuwbouw houdt aan

Enorme interesse voor nieuwbouw, maar transacties stokken door verslechterende prijskwaliteitverhouding. Prijst nieuwbouw zichzelf uit de markt? 

Makelaars signaleerden in 2018 nog meer geïnteresseerden en nog meer inschrijvingen voor nieuwbouw dan in 2017. Toch resulteerde de enorme interesse voor nieuwbouw niet in meer transacties, integendeel. Het aantal nieuwbouwverkopen daalde met 7 procent ten opzichte van vorig jaar naar 30.900 door NVM-makelaars verkochte nieuwbouwwoningen (28.400 projectmatig ontwikkelde woningen en 2.500 vrije kavels). Dat is voor een deel te verklaren door een gebrek aan aanbod, maar er is meer aan de hand.

Aanbod: te weinig nieuwbouw om aan de vraag te voldoen 

In mei 2018 heeft de NVM de Nationale Woonagenda ondertekend. Speerpunt is het verhogen van de bouwproductie naar minimaal 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar in de periode tot 2025, waarbij voor de eerste jaren van deze periode een productie van minimaal 80.000 woningen gewenst is om het grote tekort terug te dringen. Circa tweederde dient uit koopwoningen te bestaan. 

In 2018 is het gewenste aantal koopwoningen niet gehaald. Sterker nog, in de eerste drie kwartalen van 2018 werd juist aanzienlijk minder nieuwbouwwoningen te koop gezet dan een jaar eerder. Het vierde kwartaal van 2018 maakte een hoop goed: door een uitstekend kwartaal is het nieuwe aanbod in heel 2018 beperkt gebleven tot -2% ten opzichte van 2017. Door deze last-minute aanbodgolf stond halverwege het laatste kwartaal van 2018 14.800 nieuwbouwwoningen te koop bij NVMmakelaars, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar. 

Nieuwbouw prijst zich uit de markt 

Net als in de bestaande bouw stijgen de prijzen in nieuwbouw sterk door de enorme vraag naar woningen. Daar komt bij dat de nieuwbouwprijzen verder worden opgestuwd door hoge bouw- en personeelskosten, gasloos bouwen en de focus op binnenstedelijk ontwikkelen. Steeds meer makelaars schetsen een negatief beeld van onbetaalbare nieuwbouw voor een groeiende groep geïnteresseerden. 

Voorverkoopperiode loopt op 

De periode om 70% voorverkoop te halen wordt langer en staat soms zelfs onder druk. Dit terwijl het aantal geïnteresseerden en inschrijvingen voor nieuwbouwprojecten juist toeneemt. Kortom, steeds vaker haken geïnteresseerden af bij het zien van de prijslijst bij start verkoop. Makelaars in het hele land signaleren deze trend, maar in de grotere steden wordt deze trend hardnekkig. Voor het eerst sinds de start van de registratie in 2013 wordt nieuwbouw in de vier grote steden trager verkocht dan daarbuiten. De kwaliteit van de nieuwbouw stijgt niet in dezelf-de mate mee met de prijs, waardoor de prijskwaliteitverhouding onder druk staat. De koper, die steeds dieper in zijn buidel moet tasten, wordt steeds kritischer.

Bron: NVM