Beste gebruiker, uw browser is verouderd. Voor de beste ervaring raden we u aan om altijd de nieuwste versie van een browser te gebruiken. U gebruikt versie . De laatste versie is . Klik hier om te updaten

Beste gebruiker, uw browser is verouderd en/of niet ondersteund. Voor de beste ervaring raden we u aan om bijvoorbeeld Safari, Chrome, Firefox of Edge te gebruiken als browser.

Coronablog 1: Gaat de woningmarkt nu ook op slot?

In deze periode, waarin iedereen zowel privé als zakelijk zijn weg moet zien te vinden, is het logisch dat mensen onzeker zijn. Wij krijgen dan ook veel vragen over wat de coronacrisis betekent voor huizenkopers én -verkopers. In deze driedelige blogserie zetten we deze vragen en onze antwoorden voor u op een rij!

Gaat de woningmarkt nu ook op slot?

Nee, gelukkig niet! Wij merken dat het aantal bezichtigingen iets afneemt nu het virus zich verspreidt, maar de verkopen gaan gewoon door. De agenda van onze fotografe/styliste is nog goed gevuld, wat betekent dat wij nog genoeg nieuwe woningen in ons aanbod krijgen.

Er zijn natuurlijk ook mensen die hun woonwens op de lange baan schuiven tot de onzekere periode, die het virus met zich meebrengt, voorbij is. Veelal gaat dit om personen die qua gezondheid tot de kwetsbare groepen behoren, of die in een sector werkzaam zijn, waar de economische gevolgen van het virus groot zijn, maar ook mensen die zich momenteel nog in de oriënterende fase bevinden.
Toch is er nog steeds een grote actieve groep. Olsthoorn Makelaars heeft de week na de aankondiging van de aangescherpte corona-maatregelen net zoveel woningen verkocht als in een gemiddelde week.

Begrijpelijk vragen velen zich af wat de gevolgen zijn voor de hypotheek. Wij informeerden bij de financiële sector, die aangaf dat bij sommige hypotheekbanken de rente licht stijgt. Dit zal maximaal een paar tienden worden ten opzichte van de huidige situatie, is de verwachting.

We blijven het nieuws nauwlettend volgen, en merken dat het vertrouwen in de woningmarkt er nog steeds is. Zoals Onno Hoes, voorzitter van NVM Nederland, al aangaf, vraagt deze tijd om creatieve aanpassingen. Zo zullen makelaars meer met video’s moeten werken. Gelukkig is ons dat niet vreemd! Al jaren zetten wij digitale middelen in om onze klanten in het buitenland van dienst te kunnen zijn. Hoe wij dit nu ook doen voor het bezichtigen van de woningen, lees je hier.

In het kort:

  • De agenda’s van onze makelaars zijn nog goed gevuld met bezichtigingen, waarbij de maatregelen ter preventie van het coronavirus uiteraard worden nageleefd.
  • Slechts 5% van de klanten annuleerde afgelopen week de afspraak wegens gezondheidsklachten en 7% gaf aan geen bezichtiging te wensen in verband met de onzekere tijd die het virus met zich meebrengt.
  • We zien een lichte daling in het aantal gesprekken met consumenten die hun woning willen verkopen, echter het aantal verkopen is de week na de aangescherpte corona-maatregelen gelijk gebleven als we kijken naar de verkopen in de afgelopen 10 weken.

Lees ook onze andere corona-blogs:

  1. Op welke manier kan ik nu het beste een woning bezichtigen?
  2. Wanneer kan ik nu het beste mijn woning te koop zetten?