Beste gebruiker, uw browser is verouderd. Voor de beste ervaring raden we u aan om altijd de nieuwste versie van een browser te gebruiken. U gebruikt versie . De laatste versie is . Klik hier om te updaten

Beste gebruiker, uw browser is verouderd en/of niet ondersteund. Voor de beste ervaring raden we u aan om bijvoorbeeld Safari, Chrome, Firefox of Edge te gebruiken als browser.

De bedenktijd, hoe zit het ook alweer?

U heeft besloten uw woning te verkopen. Een spannende stap. Na het proces rondom de bezichtigingen te hebben doorlopen, heeft er iemand besloten dat uw huidige woning zijn toekomstige thuis zal worden; de woning wordt verkocht.
Na het tekenen van de overeenkomst, heeft de koper bedenktijd. Voor u, als verkoper, een spannende stap. Want, hoelang zit u nu nog in die onzekerheid?

Sinds 2003 heeft een particuliere koper drie dagen bedenktijd na het ondertekenen van de koopovereenkomst.
Tijdens deze bedenktijd mag een koper de koop van het huis ontbinden. Het beschermt de koper in deze (soms oververhitte) huizenmarkt tegen overhaaste beslissingen.
Het geeft de koper even de ruimte om alles op een rij te zetten en nog eens goed na te denken over deze grote aankoop.

Wettelijk gezien is afgesproken dat onderling niet mag worden afgesproken dat de bedenktijd komt te vervallen. U moet dus echt nog deze drie dagen afwachten.

Wanneer start de bedenktijd?

De bedenktijd gaat in op het moment dat er een door beide partijen getekende koopovereenkomst aanwezig is. Meestal wordt er dan een ontvangstbevestiging getekend, waarin wordt vastgelegd wanneer een kopie van de door beide partijen getekende overeenkomst aan partijen is overhandigd.
De vorm van deze ontvangstbevestiging verschilt wel eens; het mag een aparte verklaring zijn, maar mag ook in de vorm van een e-mail worden opgesteld. Olsthoorn Makelaars neemt dit op een artikel in de koopovereenkomst.

Het is fijn om te weten wanneer de bedenktijd precies in gaat. Dit is de dag nádat het contract door zowel koper als verkoper is ondertekend en een kopie van de koopovereenkomst aan de koper is overhandigd.
De bedenktijd start dan de volgende dag, om middernacht.

In verband met weekend en feestdagen duurt de bedenktijd soms langer dan drie dagen. In de wet is namelijk opgenomen dat de bedenktijd minstens twee dagen moet omvatten die niet in het weekend of op een feestdag vallen. Ook moet de bedenktijd altijd op een werkdag eindigen.
Zijn de drie dagen voorbij op een zaterdag, zondag of algemene feestdag, dan wordt de bedenktijd verlengd tot de eerstvolgende ‘normale werkdag’.

Voorbeeld: krijgt u als koper bijvoorbeeld op donderdag de overeenkomst? Dan is vrijdag de eerste dag van de bedenktijd. De derde dag is op zondag. De bedenktijd wordt dan verlengd tot en met maandag. De bedenktijd bedraagt in dit voorbeeld vier kalenderdagen.